You are currently viewing Nu le da ocazia sa-ti fure bicicleta
Modul corect de a securiza bicicleta

Nu le da ocazia sa-ti fure bicicleta

Un subiect pe care personal doream sa il ating de ceva vreme.

Pe scurt, am simtit nevoia de a scrie un astfel de articol, deoarece vad zilnic anunturi cu biciclete furate, asa cum vad zilnic in oras biciclete valoroase lasate in strada si legate cu antifurturi groase cat degetele mele de la mana.

Exceptand situatia in care esti cu o bicicleta ieftina pe care o folosesti doar pentru a te deplasa prin oras, NU ar trebui sa iti lasi nicaieri bicicleta nesupravegheata, fara sa ai un minim contact vizual cu ea. Chiar si legata cu un antifurt, ea nu este in siguranta.

[dt_gap height=”5″ /]De ce bicicleta ta nu se afla in siguranta nicaieri, chiar si legata cu un antifurt?[dt_gap height=”5″ /]
Urmeaza sa explic mai jos.

Principalele motive pentru care se fura biciclete in Cluj si in special in Romania sunt urmatoarele :
1. Orice antifurt, oricat de performant, orice firma ar fi, poate fi desfacut/taiat foarte repede de catre un hot experimentat.

2. Autoritatile (politia) nu vor face ABSOLUT NIMIC pentru a-ti gasi bicicleta, explicatia lor fiind ca “ei nu pot face nimic”. Exceptand situatiile in care tu vei gasi hotul si ii vei duce pe politisti la el. Din aceasta cauza hotii sunt destui, iar furtul de biciclete a devenit un fel de job pentru unii.

3. Bicicletele sunt tot mai cautate in Romania, tot mai multi doresc sa isi cumpere o bicicleta noua sau second hand, de aceea hotii o pot vinde urgent la un pret bun.

[dt_gap height=”5″ /]Situatii in care crezi ca bicicleta ta este in siguranta, dar ea nu este si de ce[dt_gap height=”5″ /]
In apropiere se afla o camera de luat vederi, crezi ca hotul nu va risca – gresit! hotul poate purta o gluga pe cap, ochelari de soare, politia nu are experti si aparatura pentru a prelucra materiale video, nu il va gasi niciodata.

Bicicleta este legata cu antifurt intr-o zona populata – hotul poate actiona nestingherit, nimeni nu va interveni pentru a-l opri sau nu va chema politia, daca totusi cineva va chema politia va dura mult pana soseste un echipaj, si asta daca soseste, iar de cele mai multe ori daca cineva intervine hotul se scuza spunand ca a pierdut cheia si ca defapt este bicicleta lui. Sunt nenumarate clipuri demonstrative pe net in care “hotul” taie cu bomfaier antifurtul si toata lumea din jur este indiferenta, da si tu o cautare pe youtube si ai sa te convingi.

Bicicleta se afla in incinta unei cladiri cu paza, portar, etc… – portarul nu va interveni pentru bicicleta ta, nici nu o va baga in seama.

Bicicleta se afla in scara blocului iar blocul are interfon – cele mai multe furturi raportate in Cluj-Napoca au avut loc fie din scara de bloc, fie din “spalatoria” blocului. Situatia similara la casa este cand bicicleta se afla intr-o curte interioara a casei sau a blocului – foarte multe biciclete au fost raportate furate in Cluj-Napoca in astfel de situatii, inclusiv cea a autorului acestui articol.

Bicicleta se afla intr-un garaj inchis – daca este una valoroasa (500-1500 euro sau mai mult) ea nu se afla in siguranta! hotii pot urmari proprietarii unor biciclete valoroase si sparg garajul/magazia noaptea, au fost raportate nenumarate astfel de cazuri in Cluj-Napoca.

Nu te gandit ca tie nu ti se poate intampla, daca te afli in una din situatiile de mai sus, sansele sa ti se intample si tie sa ramai fara bicicleta sunt foarte mari!

[dt_gap height=”5″ /]Despre antifurturi[dt_gap height=”5″ /]
Cum spuneam si mai sus, orice antifurt poate fi desfacut/taiat, rapid, de catre un hot cu experienta.

despre antifurturi biciclete
antifurt U-lock

Cele mai sigure antifurturi sunt cele de tip U-lock. Sunt mai scumpe, mai grele, insa de cele mai multe ori aceste antifurturi descurajeaza hotul, facand-ul sa caute prazi mai usor de prins. Asta nu inseamna ca daca bicicleta este valoroasa un antifurt U-lok asigura protectia necesara.

Antifurturile de tip cablu flexibil sunt cele mai usor de taiat. Un cleste precum cel din imagine se poate cumpara din orice magazin mai divers de scule. Nu este foarte scump si poate fi transportat usor intr-un rucsac. Taie cablul in cateva secunde, chiar si cabluri groase de 10 mm pot fi taiate rapid cu un astfel de cleste.

despre antifurturi biciclete
Cleste taiat sarma

Pentru maximul de siguranta se recomanda securizarea bicicletei cu un antifurt de tip U-lock, prin prinderea cadrului acesteia de un obiect metalic rezistent (gard sudat, teava, stalp, etc..) si apoi securizarea rotilor bicicletei de cadru cu un antifurt de tip cablu flexibil, asa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.

 

 

 

modul corect de a securiza bicicleta
Modul corect de a securiza bicicleta

 

Modul corect de a securiza bicicleta
Modul corect de a securiza bicicleta

Sper ca acest articol sa va fie de folos si sa va faca sa va ganditi de doua ori atunci cand aveti de gand sa lasati bicicleta nesupravegheata.

 

This Post Has One Comment

  1. Razvan

    O tin pe casa scarii. Nu de balustrada ci am bagat niste piroane in perete. Daca prind pe tavan o alarma cu senzor de miscare (care se foloseste pentru camere,magazine mici etc) cu telecomanda? A mai incercat cineva?

Leave a Reply